Császár Károly: jól döntött az RMDSZ, amikor az igazságügyi törvényeket támogatta – ezek az Alkotmányon alapulnak

2018.05.09. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Császár Károly: jól döntött az RMDSZ, amikor az igazságügyi törvényeket támogatta –  ezek az Alkotmányon alapulnak

„Az RMDSZ helyesen cselekedett, amikor támogatta az igazságügyi törvények módosításait. Ezt igazolják azok az alkotmánybírósági döntések is, amelyek értelmében a három jogszabály – a bírák és ügyészek jogállásáról szóló, az igazságszolgáltatás működését szabályozó, illetve a Legfelsőbb Bírói Tanács működéséről szóló törvény – az alaptörvényen alapul. Az alkotmánybíróság az egyetlen illetékes romániai hatóság, amelynek hatásköre alkotmányossági kérdésekben dönteni. És mint ilyen, döntéseit minden pártnak és intézménynek kötelessége tudomásul venni és alkalmazni. A GRECO-bizottság javaslatai – amelyek konzultatív és nem kötelező jellegűek – mindenkit, így az RMDSZ-t is visszatekintésre, a helyzet újraelemzésére késztették. Ám azok a kételyek, amelyeket a jelentés megfogalmaz, nem igazolódtak be, hiszen már két alkotmánybírósági döntés is született, amely alkotmányosnak ítélte azokat az előírásokat, amelyeket a GRECO-bizottság kifogásolt” – fogalmazott Császár Károly szenátor, az RMDSZ igazságügyi szakpolitikusa szerdán a szenátus plénumában, Tudorel Toader igazságügyi miniszternek a GRECO-jelentés kapcsán tartott meghallgatásán.

Az RMDSZ szenátora hangsúlyozta, a Szövetség már az 1990-es évek elejétől elkötelezett az európai értékek mellett, és az Európai Unióhoz való mielőbbi csatlakozást szorgalmazta. „Mivel elkötelezettek vagyunk az európai értékek mellett, a GRECO-jelentést is figyelmesen tanulmányoztuk, bár hangsúlyozzuk, ez a testület nem európai uniós intézmény, és véleményezése konzultatív jellegű. Ugyanakkor fontos megjegyeznünk, hogy a jelentés egyes javaslatai szembemennek a román alkotmánybírósági döntésekkel: ilyen például az a javaslat, amely az igazságügyi bűncselekmények kivizsgálásáért felelős különosztály létrehozásának visszavonását kéri, vagy amely más megoldást javasol az ügyészségek és ügyészek függetlenségének biztosítására.”

Császár Károly hozzátette: „ami a GRECO-jelentésben megfogalmazott aggodalmakat illeti a btk. és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításaival kapcsolatban, úgy értékeljük, hogy jelenleg nem időszerű ennek a kérdéskörnek az elemzése, hiszen a két jogszabály esetében még nem zárult le a törvényalkotási folyamat.”

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.