Borbély Károly államtitkár részt vesz Brüsszelben az uniós energiaügyi miniszterek november 24-i találkozóján

2011.11.24. | Külkapcsolatok , Energia
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély Károly államtitkár írta alá Románia képviseletében az Észak-Dél Energia Infrastruktúra Folyosó cselekvési tervet és az annak végrehajtásáról szóló szándéknyilatkozatot 2011. november 23-án, Brüsszelben.

A régió 10 országának képviselői, az uniós energiaügyi miniszterek ülését megelőzően aláírták az energiainfrastruktúra-projektről szóló megállapodást, amelynek célja a térség észak-déli irányú energia-összeköttetéseinek erősítése. Románia mellett Magyarországot, Ausztriát, Németországot, Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Horvátországot, Bulgáriát, és Szlovéniát érinti a terjedelmes projektlista, amely a villamos-, a gáz- és az olajszállítási infrastruktúrák fejlesztésére vonatkozik, és amelynek célja, hogy az országok biztonságosabban, és az eddiginél jóval több forrásból kaphassanak a jövőben energiát.

A szándéknyilatkozat megjegyzi, hogy az európai energiaútvonalak általában kelet-nyugati irányúak, míg az érintett országok szerint a régió keleti energiafüggésére jó mód a térség energiahálózatainak észak-déli irányú összekötése, mondta az államtitkár.  

A kulcsfontosságúként számon tartott projektek korlátozott mértékű uniós finanszírozásra is számíthatnak a 2014-2020 közötti többéves pénzügyi keretből. A tervezet szerint 9,1 milliárd eurót lehet ilyen célokra fordítani a hét év során.

A dokumentum szerint az új összekötő évente 5 milliárd köbméter földgázt lesz képes szállítani, ezzel jelentősen csökkenthető a régió energiafüggősége, és nőhet az ellátás biztonsága, köszönhetően a jelenleginél több szállítási útvonalnak, és a régiós gázpiac nagyobb fokú integrációjának. Mindez maga után vonhatja a kapcsolat megteremtését a majdani Nabucco gázvezetékhez emelte ki az államtitkár.

Csütörtökön, november 24-én  Borbély Károly részt vett az energiaügyi miniszterek találkozóján.  Az energiaügyi miniszterek találkozóján szóba került a Transz-Európai energia infrastruktúrára vonatkozó szabályozás, az Európai Unió külső energiapolitikája, valamint az energia hatékonysági direktíva-tervezet bemutatására.