Biró Rozália Washingtonban: nagyobb szerepet kell kapjanak a tagországok parlamentjei a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap tevékenységében

2017.10.12. | gazdaság

Valós és szoros együttműködés szükségességét és a tagállamok által megfogalmazott fenntartható fejlesztési célkitűzések teljesítésének követését ajánlotta Biró Rozália, az RMDSZ parlamenti képviselője, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap tagországai parlamentjeinek találkozóján Washingtonban. Továbbá a képviselőház külügyi bizottságának elnöke nagyobb szerepkörrel ruházná fel a tagországok parlamentjeit a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap által kifejtett munkában. Október 11-12. között került sor Washingtonban a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap tagországainak parlamentjeinek találkozójára, amelyen Románia Parlamentjét Biró Rozália, az  RMDSZ Bihar megyei törvényhozója képviselte.

A törvényhozó testületeinknek, parlamentjeinknek nagyobb rálátása, befolyása,  döntési joga  kell legyen a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap tevékenységére, hiszen nem az országaink kormányai, hanem maguk az országok a tagjai e két nemzetközi pénzügyi szervezetnek. Ennek megfelelően a fő célkitűzések megfogalmazásában és a stratégiák kialakításában jóval nagyobb szerepe kell legyen a tagországok parlamentjeinek, mint amilyennel jelen pillanatban rendelkeznek. A kormányaink feladata pedig a leszögezett célkitűzések megvalósítását biztosító akciótervek kidolgozása és gyakorlatba ültetése kell legyen” − hangsúlyozta Biró Rozália felszólalásában. A társadalmi, gazdasági fejlődési folyamatok innovatív finanszírozásának elemzése során Biró Rozália az országokban zajló fejlesztési folyamatok összehasonlításának szükségessége kapcsán a fenntartható fejlesztési célkitűzések megvalósításának összehasonlítását ajánlotta, mint közös mérési alapot. Bemutatta Románia fenntartható fejlesztési stratégiája kialakításának főbb lépéseit, jelenlegi állapotát és a célkitűzések megvalósítása érdekében kialakuló multiszektoriális együttműködésről is beszélt.

A munkaülésen 41 ország parlamenti képviselője volt jelen. A találkozó fő témái a gazdasági növekedés és új munkahelyteremtés, a globalizáció folyamatában kialakuló egyenlőtlenségek, az energetikai reformfolyamatok, a klímaváltozás kihívásai és a humán tőke jelentőségének tudatosítása.