Az MSPI siker, de égető problémát jelez – a magyar közösség sérelmeiről tájékoztatta az ECRI testületét az RMDSZ (AUDIO)

2018.04.17. | Kisebbségvédelem

Kettős mércét alkalmaz Románia a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása, szimbólumaik használata kapcsán – többek között erről tájékoztatta az Európai Bizottság emberi jogokat vizsgáló testületét (ECRI) az RMDSZ tegnap. Az ECRI ötödik terepszemléjét tartotta Romániában – legutóbbi országjelentését 2013-ban tette közzé.

Az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, Hegedüs Csilla a találkozót követően elmondta, az ECRI munkatársai tisztában vannak a magyar kisebbséget érintő problémákkal, értesültek Mihai Tudose volt miniszterelnök kijelentéseiről, a médiában időnként megjelenő gyűlöletbeszédről, illetve a sporteseményeken tapasztalt magyarellenes megnyilvánulásokról is. Szintén széleskörű ismereteik vannak az RMDSZ által benyújtott, de elakasztott törvénytervezetekről, ami a 20%-os nyelvhasználati küszöb csökkentésére, vagy március 15-e hivatalos ünneppé nyilvánítására irányultak.

A rasszizmus és intolerancia visszaszorításáért dolgozó testület tagjainak beszámoltunk az RMDSZ és a FUEN sikeres Európai Polgári Kezdeményezéséről, a Minority Safepackről, elmondtuk, hogy úgy véljük, nemcsak óriási siker az 1 millió 200 ezer aláírás, hanem azt is mutatja, hogy a kisebbségi kérdések rendezése égető probléma, amire európai szinten kell megoldást találni. Azt reméljük, hogy a Brüsszelben meghozott, a nemzeti kisebbségek jogainak betartására vonatkozó döntéseket Románia is hajlandó lesz tiszteletben tartani” – fogalmazott az ügyvezető alelnök, hozzátéve, hogy a kettős mérce alkalmazása 2018-ban még súlyosabb, hiszen míg az RMDSZ párbeszédet szorgalmaz, a többségi pártok részéről nincs erre fogadókészség. „Mi azt kérjük, hogy Románia tartsa be saját törvényeit és ültesse gyakorlatba azokat a nemzetközi egyezményeket, amelyeket évek óta ratifikált” – hangsúlyozta.

Az RMDSZ angol nyelvű tájékoztató anyaga elérhető ITT.

Hanganyag:
Hegedüs Csilla nyilatkozata