Az erdélyi magyarság száz éve – a Szacsvay Akadémia harmadik előadása Csíkszeredában

2018.03.09. | centenárium

Sárándi Tamás, a Maros Megyei Múzeum muzeológusa és Oláh Sándor csíkszeredai társadalomkutató a II. bécsi döntés és a „kis magyar világ” témában tart előadást március 12-én, hétfőn 17 órától Hargita Megye Tanácsának márványtermében.

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ szeretettel várja mindazokat, akik érdeklődnek a magyar történelem iránt, és ezt másfajta megközelítésben szeretnék megismerni a Szacsvay Akadémia előadásain, amely Az erdélyi magyarság száz éve címet viseli.

A Szacsvay Akadémia népfőiskolai jellegű tudományos műhely, létrejötte RMDSZ a Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Szabó Ödön nevéhez fűződik, tudományos vezetője pedig Romsics Ignác akadémikus professzor.

Az idei előadássorozat a centenárium évében az elmúlt száz évre fókuszál. Áttekinti a magyar közösségben azt a száz évet, amit egy új helyzetben immár, négy év kivételével egy másik ország kisebbségeként élt meg.

A tíz előadásból álló sorozat idei meghívottjai többségében erdélyi magyar történészekből áll. Olyan, nagyrészt fiatal kutatók, akik doktori tanulmányaikat, egyetemi oktatói munkásságukat, kutatóintézeti programjaikat is e témának szentelték, és így e terület kiváló ismerőivé váltak. Az év folyamán minden hónapban hallhatunk egy kiváló előadást, év végére pedig kiadvány formájában is megjelennek a szövegek.

Az országos koordinációt a Partium Alapítvány látja el. A modult rendszeresen látogatók részvételi oklevelet kapnak, illetve a tanulmánykötet számukra ingyenesen válik elérhetővé.