A közösségépítés a legfontosabb feladatunk – számvetést végzett idei küldöttgyűlésén az RMDSZ udvarhelyszéki szervezete

2017.10.30. | területi hírek

Több mint száz küldött gyűlt össze az udvarhelyi Junior étteremben október 27-én, ahol a szervezet alapszabályának módosításáról szavaztak és a városi RMDSZ jövőjének kérdése is megbeszélésre került

„Saját magunkban kell támaszt találnunk, annál is inkább, mert a többségi nemzet akadémikusai meggyőző módon áskálódnak a magyarság ellen, és ezt a magyarellenességet csak józan gondolkodással és egységes erővel lehet visszaverni”– mondta köszöntőjében Dr. Verestóy Attila szenátor. Hozzátette: nem lesz könnyű esztendő 2018, de átgondolva a lépéseinket, tárgyalva azokkal, akikkel lehet, elmondani, hogy mi hogyan gondolkodunk – például azt, hogy március 15-e megünneplése nem a magyarság hadüzenete a románság felé, hanem Európa tavaszának legszebb pillanata – érzek esélyt arra, hogy szót érthetünk a legkényesebb kérdésekben is. Eme stratégia kidolgozása lesz a politikusok feladata.

Bíró Barna Botond, a szervezet ügyvezetője is az egység gondolatának fontosságát emelte ki. „Vannak eszközök a kezünkben, hiszen az önkormányzati struktúrák keretében tudunk tenni a közösségért, viszont erre is ráerősítve az év elején azt határoztuk, hogy a közösségépítést tekintjük legfontosabb feladatunknak. Így született a kalákaprogramunk, az Udvarhelyszéki Együtt-tesz, de továbbvittük azokat a programokat, melyek eredményesek voltak” hangsúlyozta, majd megköszönte a polgármesterek és hivatalnokok segítségét, amit az Európai védelmet jogainknak elnevezésű polgári kezdeményezés és a jövő évi magyarországi választásokra való regisztráció sikeréért nyújtanak.

Úgy véli, a fiatalokat kell érdekeltté tenni abban, hogy itthon maradjanak, hazaköltözzenek. „Az ingatlan megszerzése a fiatalok legnagyobb problémája, illetve akinek már van háza, lakása, az nehezen hagyja itthon. Ki kell tehát építenünk egy olyan rendszert, mely itthon tartaná, avagy hazahozná a fiatalokat. Következő évben lajstromba vesszük mindazokat, akik külföldön tartózkodnak, összegezzük a tapasztalataikat, hogy a külföldi munkavállalás és továbbtanulás lehetőségeit feltárjuk azoknak, akik szerencsét próbálnának határon túl. Segítünk abban, hogy tapasztalatot szerezzenek, de megtartjuk a kapcsolatot velük, mert nem akarjuk elveszíteni őket” – mondta az ügyvezető.

A teendők megfogalmazásával napirendre került az RMDSZ városi szervezetének sorsa is.  Dr. Verestóy Attila elnök részéről Bíró Barna Botond ügyvezető megbízatást kapott a városi RMDSZ újjászervezésében, amelyre fél év áll rendelkezésre.

Nagy Zoltán, az elnöki kabinet igazgatója a polgári kezdeményezéssel és a regisztrációval kapcsolatos számokat ismertette, valamint arról is beszélt, mi a teendője a magyarságnak a centenáriumi ünnepség kapcsán. Mint mondta, meg kell mutatnunk, hogy vagyunk, nem száz, hanem ezer éve.

Bemutatkozott a küldöttgyűlésen az a Romániai Magyar Jogvédő Egyesület, mely a magyar közösséggel szembeni jogtiprásra kíván megfelelő választ adni. Szilágy István, az egyesület elnöke kérte a polgármestereket, ne tűrjék el a visszaélést, és vegyék fel a jogvédőszolgálattal a kapcsolatot, támogassák a kezdeményezést.