A kormány eltörölte a románnyelv-oktatást érintő cikkelyt: újra magyar tanítók oktatják a román nyelvet (AUDIO)

2018.09.27. | Oktatásügyek

Az RMDSZ kérésére a kormány törölte az augusztusi rendelet cikkelyét, amely hátrányosan érintette a magyar elemi osztályos diákokat. Ennek értelmében újra magyar tanítók oktatják a román nyelvet.

Kelemen Hunor szövetségi elnök azt kérte Liviu Dragneától, a Szociáldemokrata Párt elnökétől korábban, hogy helyezzék hatályon kívül az augusztusi kormányrendeletnek azt a cikkelyét, amely káoszt okozott az elemi osztályosok románnyelv-oktatásában. Az RMDSZ elnöke úgy értékeli, a kormány elfogadta a magyar gyermekek és szülők, a szakma, valamint az RMDSZ érveit, és megértette: a tanügyminiszter lépése szakmailag megalapozatlan és meggondolatlan volt.

A szövetségi elnök múlt pénteken arra szólította fel a kormánykoalíciót, hogy váltsa le a tanügyminisztert a MOGYE-ügy és a románnyelv-oktatása kapcsán tett lépései miatt. „Az oktatási tárca vezetője az egyedüli jó döntést hozta meg ma azzal, hogy lemondott. Vállalnia kellett a következményét meggondolatlan, szakmailag megalapozatlan lépésének, amellyel zavart okozott több tízezer diák, pedagógus és szülő életében. Szakmai érvek hiányában a románnyelv-oktatást szabályozó kormánycikkelyre nem tekinthettünk másként, mint ámokfutásra” – tette hozzá Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor nyilatkozata

Szabó Ödön nyilatkozata