„A fiataloknak a jelenben van szerepük” - hivatalosan is elkezdődött az EU Tábor

2013.07.03. | Ifjúság , Aktuálpolitika

Szerdán reggel hivatalosan is megnyitotta kapuit a marosfői EU Tábor. A megnyitón jelen volt és beszédet mondott Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Szabó József, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke, Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja, Borboly Csaba, az RMDSZ Csík Területi Szervezetének elnöke és Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke.

Kelemen Hunor szövetségi elnök megnyitóbeszédében elmondta, a tábor szervezői ráéreztek, hogy mi az a három legfontosabb dolog, ami jelenleg a politikai életet és a fiatalokat egyaránt foglalkoztatja: az alkotmánymódosítás, a Kisebbségi Európai Polgári Kezdeményezés és a regionalizáció. Véleménye szerint azért nagyon fontosak ezek a kérdések, mert ha döntések születnek ezeken a területeken, akkor azok évtizedekig meghatározzák az erdélyi magyarság életét. Kelemen Hunor beszédében részletesen az alkotmánymódosításra tért ki, annak folyamatára, jelenlegi helyzetére és dilemmáira.
„Azt gondolom, hogy az alkotmánymódosítás az a kérdéskör, amely bár úgy tűnik, hogy jelen pillanatban megfeneklett, de mégis ez fogja meghatározni a közélet nagyon sok döntését és irányát a közeljövőben” – mondta a szövetségi elnök.

Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja a résztvevőket és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem jelen lévő oktatóit és diákjait egyaránt köszöntötte. Ezt követően elmesélte, hogy az elmúlt években egyrészt a tábor, másrészt a MIÉRT és a Sapientia konszolidációs törekvését figyelhettük meg. Úgy véli, kulcsfontosságú, hogy az együttműködésre törekedjen a három intézmény, emellett pedig a közösségfejlesztést is tűzzék ki célul.

„Amikor ez a közösség olyan dolgokat indít el, mint az Európai Polgári Kezdeményezés, akkor annak érdekében tesz lépéseket, hogy közösségként ismerjenek el bennünket, így lehetünk fontosak Erdélyben, és Európában” – emelte ki Tonk Márton.

Borboly Csaba, az RMDSZ Csík Területi Szervezetének elnöke