4 millió lejt fordít szociális szolgáltatásokra a Maros Megyei Tanács

2017.04.28. | területi hírek

4 millió lejt fordít szociális szolgáltatásokra a Maros Megyei Tanács

A Maros Megyei Tanács munkamegbeszélést tartott a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek képviselőivel. A találkozón 16 civil szervezet képviselője voltjelen, illetve a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság képviselői és megyei tanácsosok.

A megyei tanácsot Péter Ferenc elnök, Alexandru Cîmpeanu alelnök és Paul Cosma jegyző képviselte. A megbeszélésen részt vett Csép Éva-Andrea parlamenti képviselő is, a képviselőház Munkaügyi és Szociális Bizottságának titkára, akit azért jött el, hogy a szociális szférára vonatkozó esetleges törvénymódosító javaslatokat eljuttassa a törvényhozó testülethez.

„Szeretnénk minél rövidebb időn belül megoldani az aktuális problémákat. Maros megyében a civil szervezetek nagyon széleskörű és színvonalas szolgáltatásokat nyújtanak a rászorulóknak, és én köszönöm ezeknek a szervezeteknek, hogy felvállalták a közösség szociális ügyeinek megoldását. Mi is azt szeretnénk, hogy ezek a szervezetek folytathassák a tevékenységüket, de csak a törvényes keretek között tudjuk támogatni őket. A tanács szintjén minden lépést megtettünk, hogy biztosítsuk ezeket a szolgáltatásokat, és hamarosan véglegesítjük a szerződéskötések elindításához szükséges dokumentációt”- nyilatkozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

Mint elmondta, a civil szervezeteknek szóló vissza nem térítendő támogatások esetében a szociális programok keretét idén 50 százalékkal növelték, hogy nagyobb támogatást nyújthassanak a civil szférának. Ez a keret jelenleg 600 ezer lej. A szerződhető szociális szolgáltatások esetében pedig egy egyszerűsített közbeszerzési eljárást készítettek elő, ezekre a szolgáltatásokra 3,4 millió lejt különítettünk el a költségvetésükből.

A civil szervezetek képviselőit tájékoztatták arról, hogy milyen kompetenciája van a megyei tanácsnak a szociális szolgáltatások terén. Szerintük, fontos, hogy a lakosság is tudjon róla, hogy a Maros Megyei Tanács a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságon keresztül biztosítja azokat a szociális szolgáltatásokat, amelyeket a törvény a megyei tanács hatáskörébe rendel. A megyei önkormányzat ugyanis nem felelős minden helyi probléma megoldásáért, és csak azokat a szolgáltatásokat finanszírozhatja, amelyek a törvény szerint is a hatáskörébe tartoznak.

A megyei tanácsnak két eszköz áll rendelkezésére, hogy kezelje a szociális problémákat, illetve hogy támogassa azokat a szervezeteket, akik szociális tevékenységeket folytatnak.

Az egyik lehetőség, hogy szerződést köt a szociális szolgáltatások biztosítására az adott területen akkreditált szervezetettekkel. Ezt csak azoknak a szolgáltatásoknak az esetében teheti meg, amelyeket a törvény a megyei tanács hatáskörébe utal.

A másik lehetőség, hogy pályázati rendszerben vissza nem térítendő támogatást nyújt a szociális szférában tevékenykedő civil szervezeteknek különböző programok megvalósítására és ez által a helyi közösségi igényekre is megpróbál válaszolni.

„Köszönjük azoknak a civil szervezetek képviselőinek, akik eljöttek a tegnapi megbeszélésre. Mostantól rendszeresen sor kerül majd megbeszélésekre a civil szervezetek, a megyei tanács és a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság között” – fogalmazott a megyei tanács elnöke.